top of page

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Tsjaad

Vraag mensen in je omgeving waar Tsjaad ligt en de kans is groot dat ze niet uitkomen in midden Afrika. Tsjaad haalt het nieuws niet de laatste jaren. Ze hebben geen zeer besmettelijke ziekte waar we in het westen angst voor hebben. Er is geen regime wat oorlogen voert met haar eigen inwoners of een oprukkende groep gelovigen die een eigen staat willen op andermans grondgebied. Het is rustig in Tsjaad. Toch zijn er feiten genoeg die zo een nieuwsbericht van de voorpagina kunnen verdrijven. Zo is er in Tsjaad een gemiddelde levensverwachting van 44 jaar, sterft 20 % van de kinderen voor het twee jaar oud is en deelt men met 35.000 personen één arts. Op uitnodiging van SOS Kinderdorpen heb ik van 7 tot en met 11 september 2014 vier volle dagen het leven in Tsjaad mee mogen maken. Het leven in het SOS kinderdorp, de school, het familieversterkende programma, het medisch centrum en het leven van de Tsjadiër in de hoofdstad N’ Djamena .

7 september 2014

Wie aan de poort van Tsjaad staat heeft niet veel tijd nodig om te realiseren dat hij op het punt staat een andere wereld te betreden. Het gebrek aan middelen en de barre omstandigheden zijn vanaf het moment dat je het verwaarloosde stenen gebouw van het internationale vliegveld binnentreed niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar.

Momenteel regeert de angst voor het verder oprukkende Ebola. Artsen die ons controleren alvorens we het land binnen mogen, douaniers met mondkapjes en links en rechts verdwaalde plastic handschoenen.. Een begrijpelijk angst want ook al lijkt er in dit zeer arme land weinig meer te verliezen, een uitbraak van zo’n besmettelijke en dodelijke ziekte zou het land nog verder in de problemen brengen.

Welke problemen dat zijn zullen we de komende dagen gaan horen en zien als we voor het eerst sinds 2005 (de opening) het SOS Kinderdorp hier in

N’ Djamena gaan bezoeken. Een soort oncomfortabele nieuwsgierigheid heeft zich daarmee meester van mij gemaakt. Want om 6 uur in de ochtend uitkijkend over de straat voor ons hotel wordt duidelijk dat Tsjaad niet voor niets een land is wat behoort tot de armste van de wereld.

OVERIGE BERICHTEN
bottom of page