top of page

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Een thuis en hoop

Een SOS Kinderdorp is zoveel meer dan een dorp vol kinderen. Het is een plek vol verhalen. Een plek waar aan ieder kind, hoe jong ook, een geschiedenis kleeft.

Zo ook in het kinderdorp van Aboisso wat gelegen in het Zuid Oosten van Ivoorkust haar deuren opende in 1983. Een prachtig op een heuvel gelegen kinderdorp met 12 familiehuizen, een crèche en een basisschool. Aan de ene kant omgeven door grote bananen en rubber plantages en aan de andere kant door arme wijken zonder stromend water en nauwelijks voorzieningen waar grote gezinnen iedere dag weer moeten zien te overleven.

Ieder land, iedere omgeving kent zijn eigen redenen waarom het werk van SOS Kinderdorpen zo noodzakelijk is. Hier in Ivoorkust , zoals in meer SOS Kinderdorpen over de wereld, zijn er kinderen die hun ouders nooit hebben gekend. Kinderen waar de ouders niet meer voor konden zorgen of zijn overleden door ziekte of ondervoeding. Maar in een land waar nog geen vier jaar geleden een bloedige burgeroorlog woede horen we ook verhalen van kinderen die hun ouders vermoord hebben aangetroffen. Die niet alleen psychisch maar soms ook fysiek de litteken dragen van dit conflict. En er zijn kinderen die de simpele pech hadden als tiende kind geboren te worden wat volgens het traditionele geloof ongeluk brengt en daarom werden verstoten. Niemand in een SOS Kinderdorp zit er zonder een indrukwekkende geschiedenis maar ook geen enkel kind zit in het SOS Kinderdorp zonder hoop. Want elk kind wat is opgevangen in het dorp, wat in de buurt woont en gebruik maakt van de school of crèche of in het familieversterkende programma zit kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van SOS Kinderdorpen.

Kinderen in Aboisso doen wat ieder kind doet. Ze spelen op de ruim centraal gelegen speelplaats. Ze plagen elkaar, maken ruzie en maken het weer goed. Ze lachen, ze huilen als ze vallen en ze zorgen voor elkaar als broers en zussen. Ze eten samen, wassen samen af en doen hun best op school. Ze hebben hun eigen huis maar bovenal een thuis waar de SOS moeders en tantes ze dat geven wat voor ieder kind onontbeerlijk is, liefde.

Het dorp is inmiddels al meer dan 30 jaar oud en in fysieke zin begint de tand des tijds zijn sporen na te laten. Hier en daar een kapotte stoel, een bed wat minder stevig staat en het sanitair wat na jaren minder fraai oogt dan bij de bouw. En ondanks dat er in praktische zin wat gebreken zijn is de basis nog altijd ijzersterk. De paden langs de huizen nodigen uit tot een wandeling, de school die bij de ingang op een plateau ligt straalt degelijkheid uit en het voetbalveld is ondanks het hoge gras nog altijd een fraaie plek om lekker te spelen met je vriendjes. Maar misschien wel het belangrijkste van het dorp zijn de mensen die er werken. Moeders en tantes die zorgen en een thuis bieden. Docenten die kennis delen en daarmee de kinderen kansen bieden op een betere toekomst. Sociaal en maatschappelijk werkers die in de omliggende wijken meer dan 53 gezinnen ondersteunen en een directie die warm en zorgzaam alles in goede banen leidt.

Het werk in Aboisso is nog lang niet klaar. Een wandeling rond het dorp laat schrijnende verhalen horen. Kinderen die moeten werken om het gezin te onderhouden en nare ziekten die op de loer liggen door gebrekkige hygiëne. Vanuit het SOS Kinderdorp wordt er van alles aangedaan om deze gezinnen in stand te houden. Door kinderen een plek te bieden op school, ouders te helpen bij de opvoeding of in geval van nood van wat rijst en olie te geven. De sporen van de burgeroorlog zijn nog lang niet vervaagd, families zijn ontwricht de economische situatie is onzeker voor de 43.000 inwoners. Toch is er bij vrijwel alle mensen trots. Ze kleden zich nog altijd prachtig, bewegen zich met de borst vooruit en de kin omhoog en koesteren hoop op betere tijden. Ivoorkust is een land met kansen maar soms heb je daar net een klein beetje hulp bij nodig. Het werk van SOS Kinderdorpen leidt nu al tot enorme resultaten maar met de hulp van donateurs kan voor een nog grotere groep het verschil gemaakt worden.

OVERIGE BERICHTEN
bottom of page