top of page

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Eva een meisje om nooit te vergeten

Eva, ze is twee jaar oud en loopt voor me uit naar een kleine open plek aan het einde van de straat. De ronde plek omringd met hekken geeft uitzicht op een kleine stad die nog altijd groeit. Vanaf deze plek is er weinig bedrijvigheid, maar zie ik gebouwen die niet af zijn er ook nooit af lijken te komen. Het gras komt hoger dan de fundering en de ijzeren vlechtdraden steken uit boven de laatste stenen van wat ooit een huis had moeten worden. Ik probeer me te bedenken waarom het huis niet is voltooid. Zou het geld op zijn geweest? Misschien is de eigenaar al vertrokken zoekend naar geluk elders? Dan kijk ik weer naar Eva. Ze staat met haar gezicht tegen het hek en kijkt in de verte. Het is geen staren wat ze doet, eerder lijkt ze zich te verwonderen. Ze draait haar nekje een klein stukje om het perspectief van haar uitzicht iets te veranderen. Eva is reuze nieuwsgierig en heeft een niet aflatende lach op haar gezicht. Haar wangen staan iets gebold en de mondhoeken wijzen naar boven.

Ze draait zich om en begint te lopen op de kleine verhoging die langs het hek loopt. Halverwege haar pad zit ik samen met mijn collega’s. We zijn op bezoek bij Eva in het kinderdorp. We zijn daar om te horen hoe het gaat met Eva en haar samen met enkele andere kinderen vast te leggen voor onze donateurs. Zij zijn het die het mogelijk hebben gemaakt dat we kinderen als Eva weer een liefdevolle familie kunnen geven. Eva die bijna een jaar geleden werd opgenomen in een SOS familie woont nu veilig in een liefdevol thuis samen met haar iets grotere zus en grote broer. Zij zitten een stukje verderop en bekijken het tafereel van een afstandje.

Eva heeft zichtbaar het minst meegekregen van het trieste verleden wat ze met zich meedragen. Zij is nog niet getekend door een moeder die nauwelijks voor haar kon zorgen. Ze staat nog zo open in het leven en is druk met inhalen van alles wat ze zo gemist heeft, het ontvangen van liefde. Ze besluit om op schoot te gaan zitten bij mijn collega Annette. Samen kijken ze naar de andere kinderen en Eva laat zich graag vasthouden. Geduldig is Eva niet want als ik even om mee heen heb gekeken zie ik dat Eva is gaan staan en speelt met de lange bruine haren van de dame waar ze net bij op schoot zat. Eva straalt en geniet van het spel dat ze speelt.

Terwijl ik gadesla, voel ik dat ik zelf ook bekeken word. Het is de oudere broer van Eva die vol bewondering kijkt naar de camera’s die ik om mijn nek draag. Wanneer ik mijn lens naar hem richt gaat zijn borst voorruit en zijn kin omhoog. Ik zie door het oculair van mijn camera een jonge man. Een goeie kop, een bril die hem staat als Clark Kent uit Superman, maar ook zie ik een jongen met een verhaal. Iemand die leefde op de straat, zoekend naar geld, eten of alles van waarde voor zijn twee zusjes. Een jongen die de nachten zijn moeder moest missen en overdag de verantwoording had over een gezin.

Na enkele foto’s zie ik zijn blik langs me heen glijden. Ik hoor Eva gillen van blijdschap en zie haar in mijn ooghoek hoog worden opgetild. Ze zwiert in de armen van mijn collega’s. Als de één moe is staat ze voor de voeten van de volgende om weer zo snel mogelijk opgetild te worden. Haar broer ziet dat het goed is. Het geluk van zijn zusjes is van grote waarde voor hem. En het geluk van hun allemaal is van grote waarde voor ons, en even waren we onderdeel van hun geluk. We blijven ook niet langer want de kinderen mogen zich niet aan ons gaan hechten, maar wij hebben ons wel voor altijd aan hun gehecht.

We lopen terug vanaf de open ronde plek, links en rechts van ons de huizen waarin de moeders wonen met de SOS kinderen. Waar nieuwe families zijn ontstaan en kinderen weer hun geluk vinden en veilig op kunnen groeien. We horen kinderen spelen, moeders die hun kroost roepen om te komen eten. We zien kinderen in hun uniform vertrekken voor school en als we omkijken speelt Eva er heerlijk op los. Eva is gelukkig en wij hebben daaraan bij kunnen dragen door iedere dag opnieuw ons in te kunnen zetten voor SOS Kinderdorpen.

OVERIGE BERICHTEN
bottom of page